Antigone

  • Grafitti
  • Haimon o Antigone
  • Journalist Till Viktorjpg
  • Party
  • Ismene+A

ANTIGONE av Viktor Tjerneld
Kalmar Byteater 2015

”Byteaterns uppsättning av Antigone lyckas både debattera rättvisa och moral  med sin publik och samtidigt vara riktigt bra”Barometern

Regi/manus/idé: Viktor Tjerneld (fritt efter Sofokles)
Scenograf: Katrine Gjerding
Rekvisitör/Attributör: Ann-Karin Myklebostad
Ljus: Joakim Engstrand
Ljud/Musik: Linus Wileryd
Producent: Christina Flore

Foto: Peder Nabo

I min version blev barnen själva delaktiga i historien. De fick tillfälle att uttrycka sin åsikt angående civil olydnan och rättvisa. I starten av föreställningen vaggades barnen in till att bli trogna applåderande Kreon-fans men under föreställningen vrids perspektiven och de får sig en tankeställare. Föreställningen tar upp frågan vem som besitter tolkningsföreträde till att forumlera rättvisa och när det möjligt att rättfärdiga ett uppror/upprorsförsök. Föreställningen slutar med att barnen själva, genom fysisk deltagande får bestämma om de vill vara delaktiga i Antigones revolution eller inte.

”I en värld av tandkrämsleende hipsterprinsar och andra förstå-sig-påare så finns Antigone.

Antigone är flickan som har en trygg, utstakad framtid – hon ska gifta sig med prinsen och snart bli drottning av Småland. Men istället för en obekymrad tillvaro ifrågasätter hon kungens lag och riskerar hela sin framtid för det hon tror på – rättvisa.

Antigone är en humoristisk och allvarsam historia om att våga ta ställning för det man tror på och som samtidigt väcker frågor om begreppet rättvisa. Publiken är högst delaktig då det i slutändan är de som bestämmer pjäsens utgång: är det Antigones rättviseideal som är starkast, eller kommer maktens ansikte att gå segrande ur föreställningen?”

Recension